Muséet på Kongsvinger festning

Muséet på Kongsvinger festning ligger i det gamle provianthuset fra 1682 og består av tre utstillinger over tre etasjer. Museet drives av Forsvarets Felles Tjenester (FFT).

Den viktigste utstillingen viser Forsvarets historie fra vikingtiden og fram til i dag. Denne delen ble åpnet av kong Olav V i forbindelse med festningens 300-års jubileum i 1982. En egen avdeling er viet okkupasjonstida.

I 2002 ble grenselosutstillingen, ”De gode hjelperne”, åpnet av H.K.H. kronprins Haakon. Under siste krig var det en omfattende grenselos- og kurertrafikk over grensen mot Sverige. Utstillingen viser hvordan krigen påvirket lokalsamfunnet langs grensen. Her er det også en kort video om festningens historie.

Bildegalleriet i museets tredje etasje er ”Fra Grændsevagten” – en fotografisk utstilling omkring unionsoppløsningen mellom Norge og Sverige i 1905. Fotografiene skildrer livet, spenningen og dramatikken i og rundt Kongsvinger festning.

Ellers suppleres utstillingene med aktuelle temaer.

Muséet på Kongsvinger festning har åpent f.o.m. 1. mai t.o.m. 31. august hver dag mellom kl. 11.00 – 16.00. I tillegg er det åpent lørdager og søndager i april – unntatt påskehelga – og hver helg i september.

Utenom sesongen er det åpent etter avtale.

Entré: kr 50,- for voksne. Kr 30 pr person for grupper på minimum 10 deltagere.
(Barn under 16 år og skoleklasser går gratis)

Museum20150829_122928